Home page > 02. Sentieri di memoria e riconciliazione > Zdravščina

Zdravščina

lunedì 27 febbraio 2012, di Dario Mattiussi

Tutte le versioni di questo articolo: [italiano] [italiano]

Taborišče Zdravščina je nastalo v zgradbi opuščene tekstilne tovarne (1936), spremenjene najprej v vojašnico; stala je blizu železnice, na območju, kjer je nadzor enostaven. Od 1942. do 1943. je služila za pomožni zapor in ranžirno taborišče za slovenske civiliste, deportirane z zasedenih območij pa tudi sa Slovene, sicer italijanske državljane iz goriške pokrajine, sorodnike in znance partizanov ali sodelavcev odpora. Po zlomu fašizma je bilo tam zbirno mesto, kjer so nacisti sestavljali železniške konvoje za prevoz deportirancev proti nemškim koncentracijskim taboriščem.

Ukaz o ustanovitvi pomožnega vapora v Zdravščini/Poggio Terza Armata je izdalo Ministrstvo za notranje zadeve augusta 1942. Ukrepi proti civistom goriške pokrajine so bili zasnovani kot oblika represalije nad sorodniki fantov, ki so dezertirali iz italijanske vojske in se pridružili partizanom. Predvidena kazen je bila internacija in zaplemba premoženja.

Moški jetniki so bili razmeščeni v prostornem krilu na spodnjem delu stavbe, kjer je bilo prostora za okrog 200 oseb, ženske pa v veliko manjšem prostoru prvega nadstropja, ki bi utegnil sprejeti okrog 50 oseb.

Pripeljane zapornike so razporejali po kategorijah: na eno stran aktiviste OF in političe podpornike KPS, na drugo pa sorodnike domnevnih partizanov. Zpornike so dovažali iz zaporov Gorice, Štanjela, Krmina, Tolmina, Mosta na Soči, Kanala, Vitovlj, Višnjevika, Sežane, Postojne in Trsta. Mnogi med njimi so že izkusili krajevne zapore z dolgotrajnimi zasliševanji in mučenji.

Zaporniška populacija se je v tem taborišču naglo menjavala, ker je le-to imelo tudi ranžirno funkcijo. Tu so namreč razporejali zapornike in jih usmerjali v koncentracijska taborišča na območjih srednje Italije ali na rimsko Posebno sodišče in na Vojaško sodišče. Zadpeljanimi zaporniki so prihajali vedno novi. Januaria 1943 so preselili obsežen kontingent žensk v koncentracijsko taborišče Fraschette blizu kraja Alatri v pokrajini Frosinone. Stana Bajuh se spominja, da so bile v taborišču Fraschette Alatri skoraj samo ženske iz Zdravščine in Kostanjevice. Februarja 1943 pa je bil na vrsti kontingent moških, preseljenih v taborišče Cairo Montenotte v pokrajini Savona.

V pičlih nekaj mesecih je bilo tam sprejetih okrog 1400 jetnikov, starih od 14 do 80 let, po večini slovenske in hrvaške narodnosti iz goriške pokrajine, iz zasedenih območji Slovenije in iz Istre. Manjša skupina jetnikov je bila odvedena na prisilno delo v taborišče Fossalon pri Gradežu. Marca 1943 so začeli prihajati v taborišče novi jetniki iz goriške in tržaške pokraijne, med nijmi tudi slovenska pesnica iz Gorice Ljubka Šorli, soproga slovenskega skladatelja in pevovodje Lojzeta Bratuža, ki je umrl za posledicami fašističnega nasilja. O prvi fasi zgodovine taborišča ne manjkajo prijave in neposredna pričevanja tudi državljanov z italijanskim maternim jezikom.

Iz Zdravščine so vsak dan vozili jetnike v “specializirane centre na zaslišanja”, kar je pomenilo mučenje. Kdor je imel srečo, se je vrnil s hudimi ranami po telesu in zabuhel v obraz. Bolj maska kot človek. Enaka usoda je bila namenjena ženam, ki so jih običajno zasliševali v tržaski Villa Triste. Ob povratku v taborišče so bile nekatere prepoznavne le po obleki, s tolikšno nasilnostjo so se namreč fašisti znašali nad njimi.

Taborišče Zdravščina je sprejemalo in razmeščalo jetnike do 25. julija 1943, to je do datuma, ki je sicer zaznamoval padec fašizma, ne pa osvoboditve internirancev. Direkcija jetnišnice, ki so jo po pobegu fašistična milica prevzeli karabinjerji, ni obvladala novonastalega položaja in ni upoštevala prošenj izpistitev, ampak je čakala na direktive nadrejenih organov.

Te razmere so trajale do 8. septembra 1943, ko so se odprla vrata taborišča in se je začel za jetnike obupen tek proti domu.

SPIP | | Mappa del sito | Monitorare l'attività del sito RSS 2.0
Grafica © digitalnature sotto Licenza GPL